Salgın tehlikesi korkuttu! Gribe kalkan olan gıdalar
Son günlerde büüyk bir salgın hastalık olduğu iddiaları üzerine birçok kişi adeta ne yapacağını şaşırdı. Vücut direncini yüksek tutmanın ve gribe karşı savunma kalkanı oluşturmanın yolunun beslenmeden geçtiğini söyleyen Dyt. Tugba Küçük, "Hasta olmamak için yediklerinizi özenle seçmeniz gerekiyor" dedi
Son günlerde büüyk bir salgın hastalık olduğu iddiaları üzerine birçok kişi adeta ne yapacağını şaşırdı. Vücut direncini yüksek tutmanın ve gribe karşı savunma kalkanı oluşturmanın yolunun beslenmeden geçtiğini söyleyen Dyt. Tugba Küçük, "Hasta olmamak için yediklerinizi özenle seçmeniz gerekiyor" dedi
SOĞUK HAVAYA UYUM SAĞLAYIN
A, B ve C olarak adlandırılan 3 tip grip virüsü vardır. Ancak gripte etkili olanlar A ve B tipleridir.
Grip, bilindiği üzere bulaşıcıdır ve buna bağlı olarak en yaygın görülen salgın hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alır. Kış mevsiminde soğuk olan havaya karşı uyum sağlamak için vücudumuz daha fazla enerji harcar.
Sağlıklı beslenmeyen kişilerde bu ihtiyaç karşılanmak istendiğinde vücut direnci düşer ve kişi hastalıklara karşı savunmasız hale gelir. Vücut direncini yüksek tutmak ve gribe karşı savunma kalkanı oluşturmak için, bazı gıda ürünlerinin önemi vardır.
ADAÇAYI
ANTİOKSİDAN bakımından zengin olan adaçayı, soğuk algınlığına iyi gelir. Adaçayı ağız ve boğazda yerleşen enfeksiyon ve iltihaplarda da oldukça faydalıdır.
ZENCEFİL
ZENCEFİLİN sayısız faydası pek çok bilimsel araştırma ile ispatlanmış. O faydalardan biri de bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi.
SOĞAN-SARIMSAK
DOĞAL bir diğer antibiyotik de soğan ve sarımsakdır. Yapısındaki bileşikler sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkiye sahip soğan ve sarımsağın, yemek ve salata soslarına mutlaka katılması gerekir.
NAR
ÇOĞUNLUKLA suyunu tükettiğimiz, zahmetli yenilmesi sebebiyle o sıkıntıya girmekten kaçındığımız bir meyve nar. Ama griple mücadelede son derece önemli bir rol oynayan narın da kabuğuna yakın beyaz kısımlarıyla tüketilmelidir. Narın içeriğinde bulunan polifenolik bileşikler ve nara kırmızı rengini veren antosiyaninler, antioksidan kapasitesiyle bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahip. Beyaz kısımlarından da faydalanmak ise
antioksidan etkisini kat kat artırır.
KURUYEMİŞ
BALIĞIN yanı sıra fındık-ceviz-badem gibi kuruyemişler de vücudun direncini artırmada önemli. E vitamini en kuvvetli antioksidan vitaminler olan fındık-cevizbadem üçlüsünün düzenli tüketimi bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
MAYDONOZ
YEMEKLERİN yanında saplarıyla birlikte tüketilecek 5-10 dal maydonoz ise, kişinin günlük C vitamini gereksiniminin üçte birini, beta-karoten ihtiyacının ise yüzde 10'unu karşılar.
KİVİ
Kivi ise tam bir vitamin ve mineral deposudur. Hem çocuklarda hem de erişkinlerde nefes darlığı, astım ve öksürük gibi bezdirici sorunlara karşı son derece fayda sağlar.
BALIK
BALIĞIN gribe karşı etkili bir savunucu olduğu yapılan araştırmalarla da ispatlanmıştır. Omega 3 yağ asitleri ve zengin içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği bulunan balığın haftada 2-3 kez mutlaka tüketilmesi gerekir.
BEYAZ VE YEŞİL ÇAY
Birçok faydası bulunan beyaz ve yeşilçay, güçlü antioksidan özelliği ile doğal birer virüs düşmanı ve bağışıklık kuvvetlendirici olarak da karşımıza çıkar.