Kışın sağlıklı kalmanın yolları
Kış geldi ve hava değişiklikleri sağlığımızı kötü etkiliyor. Peki kış aylarında sağlıklı kalmak için nasıl beslenilmeli?
Kış aylarında insanlar hastalıklara karşı daha dirençsiz olurlar. Sebebi ise bağışıklık sisteminin düşmesi ve vücudu enfeksiyonlara karşı savunmasız kalması.
Uzmanlara göre; prebiyotik ve probiyotik içeren gıdalar ile desteklenmesi gereken vücudun omega-3 ve omega-9 yağ asitleriyle desteklenmeli.
Omega-9 yağ asitleri; saf zeytinyağı, zeytin, avokado, ayçiçek yağı, badem, susam yağı, antepfıstığı, kaju fıstığı, fındık ve yer fıstığında bulunur.
C vitamini vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Savunma sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir silah olan bu vitamin yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinlerde bol miktarda bulunur. C vitamini kaybını önlemek için salatalarınızı da meyve suları gibi tüketmeden hemen önce hazırlayın ve limonu salatayı tüketeceğiniz zaman eklemeyi unutmayın.
Antioksidan özelliği olan E vitamini açısından zengin kaynaklar olan fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, tahin gibi besinleri tüketmeye özen gösterin. Ara öğünlerde günlük en fazla 10 adet badem veya 10 fındık yiyin.
Çinko eksiklikleri enfeksiyonların görülme sıklığını arttırır. Çinko kaynakları kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinler; fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler, süt, peynir ve kuru baklagillerdir.
A vitamini vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Anti-enfeksiyon vitamin olarak da bilinen bu vitamin yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunur.
A vitamini aynı zamanda yumurta, süt, ıspanak, portakal, havuç ve balıkta da bol miktarda bulunmakta.
Kış aylarında kahvaltınızda süt, peynir ve yumurtadan herhangi biri ya da ikisini bulundurun.
Öğünlerinizde mutlaka yoğurt, ayran veya kefir olsun. Sütlü tatlılar tercih edin.
Ara öğünlerde mandalina, kivi, portakal, elma, greyfurt gibi taze meyveleri tercih edin.
Haftada en az 2 gün mutlaka balık tüketin. Özellikle somon, çinekop, istavrit, levrek, çipura, hamsi mevsim balıklarıdır. Haftada 2-3 gün kuru baklagilleri pişirip yanında bol salata ile tüketin.